Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

 Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι το ευρωπαϊκό τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών. Είναι μια πυκνοκατοικημένη χώρα που βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη.

Πρωτεύουσα : Άμστερνταμ


Στην Νότια Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Lisse, μια μικρή πόλη ανάμεσα στο Άμστερνταμ και τη Χάγη βρίσκεται ο φημισμένος κήπος με τις τουλίπες.

Είναι γνωστός ως ο «Κήπος της Ευρώπης», ένας παράδεισος με τουλίπες και βρίσκεται στη λίστα με τους μεγαλύτερους κήπου του κόσμου.

Ο κήπος περιλαμβάνει πάνω από 7 εκατομμύρια λουλούδια και περισσότερα από 800 είδη τουλίπας σε μια τεράστια έκταση 32 εκταρίων (79 στρέμματα).





Εσείς έχετε κάτι ενδιαφέρον να μας πείτε για την Ολλανδία; 














13 σχόλια:

  1. Πιθανόν να έχετε ακούσει να την αποκαλούν «Γη των Γιγάντων», μιας και οι Ολλανδοί συγκαταλέγονται μεταξύ των ψηλότερων ανθρώπων στον κόσμο. Βάσει ερευνών, το μέσο ύψος για τους άνδρες είναι 1,82 εκατοστά και για τις γυναίκες περίπου 1,69 εκατοστά.
    Επίσης, οι Ολλανδοί δεν έχουν στα σπίτια τους κλειστές κουρτίνες, ενώ σε ορισμένα σπίτια δεν υπάρχουν καθόλου κουρτίνες ή περσίδες. Αυτό γίνεται, διότι στοιχείο της φιλοσοφίας και της κουλτούρας τους, αποτελεί η φράση «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».
    Ένα από τα must σουβενίρ που θα βρει κάποιος στην Ολλανδία, είναι τα παραδοσιακά ξύλινα τσόκαρα, γνωστά ως «klompen» για τους ντόπιους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι οι Ολλανδοί παράγουν ετησίως περίπου 6 εκατομμύρια αναμνηστικά τσόκαρα! Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι τα ξύλινα αυτά τσόκαρα τα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι από τα χρόνια του Μεσαίωνα, για να προστατεύουν τα πόδια τους από κάθε σκληρή εργασία καθώς ήταν ανθεκτικά, αδιάβροχα και εύκολα προς καθαρισμό.
    Γνωρίζετε ότι τα καρότα οφείλουν το πορτοκαλί χρώμα τους στους Ολλανδούς ;! Αιώνες πριν, το συγκεκριμένο λαχανικό ήταν κίτρινο, μοβ ή λευκό. Γύρω στον 17ο αιώνα, τα περισσότερα «μεταμορφώθηκαν» σε πορτοκαλί. Ο λόγος; Το χρώμα τους αποτέλεσε φόρο τιμής των Ολλανδών στον William του Orange, ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας. Έτσι, επικράτησε το γνωστό πορτοκαλί χρώμα στα καρότα.
    Ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε πολλά για την ολλανδική κουζίνα, δύο tips που κρατήσαμε από τους ντόπιους είναι να μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την ολλανδική ρέγγα, καθώς επίσης την κροκέτα τους, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε ακόμα και μέσω ενός μηχανήματος αυτόματου πωλητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Άμστερνταμ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, κυρίως από τον 17ο αιώνα, την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας, της οποίας ήταν το εστιακό σημείο. Την περίοδο εκείνη, μια σειρά από ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια, τα περίφημα χράχτεν (grachten) χτίστηκαν γύρω από το κέντρο της παλαιότερης πόλης, τα οποία μέχρι σήμερα προσδιορίζουν τη διάταξη και την εμφάνιση του κέντρου. Κατά μήκος των καναλιών βρίσκονται πολλά όμορφα σπίτια και αρχοντικά· τα περισσότερα κατοικούνται, άλλα είναι πια γραφεία, και μερικά είναι δημόσια κτήρια.

    Η πόλη είναι γνωστή για πολλά εξαιρετικά μουσεία, όπως το Κρατικό Μουσείο Ρέικσμουζεουμ (Het Rijksmuseum), τo Μουσείο Βαν Γκογκ, το Μουσείο της Πόλης (Het Stedelijk Μuseum), το Σπίτι της Άννας Φρανκ, και την παγκοσμίως γνωστή συμφωνική ορχήστρα της, την Κονσερτχεμπαουόρκεστ, της οποίας η βάση είναι το Κονσερτχεμπάου. Γνωστό είναι επίσης το τμήμα της πόλης με τα "κόκκινα φώτα", το ντε Βάλλεν, και τα πολυάριθμα 'κόφι-σοπς'.

    Αν και το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, δεν είναι ούτε η πρωτεύουσα της επαρχίας στην οποία ανήκει, της Βόρειας Ολλανδίας, (πρωτεύουσα της οποίας είναι το Χάαρλεμ), ούτε η έδρα της κυβέρνησης (που είναι η Χάγη).

    Το Άμστερνταμ κατέχει τον τίτλο της πόλης με τις περισσότερες εθνικότητες στον κόσμο. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΡΟΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ουτρέχτη είναι δήμος και πρωτεύουσα της Ολλανδικής επαρχίας της Ουτρέχτης. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας. Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Ρότερνταμ, μία από τις πλέον πολυπολιτισμικές ευρωπαϊκές πόλεις, εκτός από το λιμάνι, είναι παγκοσμίως γνωστό για το Πανεπιστήμιο Εράσμους και για την υψηλού επιπέδου σύγχρονη αρχιτεκτονική του. Νάντια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Ολλανδία άμα πετάξεις σκουπίδια οπουδήποτε έχεις πρόστιμο 90 ευρώ. Μαριέττα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η χώρα, που αποκαλείται στα ολλανδικά Nederland και κυριολεκτικά σημαίνει Κάτω Χώρες, επηρεάζεται από το γεγονός ότι περίπου το 1/4 της χώρας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, με μόνο το 50% της γης να υπερβαίνει το ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Επίσης έχει πληθυσμό 17.507.126 κατοίκους. Η Ολλανδία είναι η τρίτη αρχαιότερη χώρα στον κόσμο που έχει εκλεγμένο κοινοβούλιο, ενώ από το 1848 κυβερνάται ως Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, οργανωμένη ως ενιαίο κράτος. Υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα στην Ολλανδία (πάνω από 18 εκατομμύρια), απ’ ό,τι άνθρωποι (16,8 εκατομμύρια).Η Ολλανδία, η γη των λουλουδιών
    Είναι γνωστό για τα θαυμάσια χωράφια της τουλίπας, έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυτών. Μια σύντομη περιήγηση σε αυτή τη χώρα γεμάτη λουλούδια!(Νικόλας Γιαννούλας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή