Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Το χωριό της Τουρκίας με τα μαύρα τριαντάφυλλα!!!



Το Χαλφέτι, είναι το μόνο μέρος στον κόσμο, όπου βγαίνει με φυσικό τρόπο, το μαύρο τριαντάφυλλο.

Το "χωριό με τα μαύρα τριαντάφυλλα" είναι μια μικρή αγροτική περιοχή, στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, στη νοτιοανατολική Τουρκία, 120 χιλιόμετρα από την πόλη Σανλιούρφα και 105 χλμ. από το Gaziantep.

Οι περίπου 35.000 κάτοικοι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Κούρδοι. 




Έχουν μεν το ίδιο σχήμα με τα κοινά τριαντάφυλλα, αλλά το χρώμα τους τα κάνει εντελώς διαφορετικά. Πρόκειται για φυσικά, μαύρα τριαντάφυλλα.



Αν και φαίνονται κατάμαυρα, στην ουσία το χρώμα τους είναι πολύ σκούρο βυσσινί. Μεγαλώνουν μόνο το καλοκαίρι και μόνο στο Χαλφέτι...
Χάρη στη σύσταση του εδάφους της περιοχής και το pH του νερού (που προέρχεται από τον Ευφράτη), τα τριαντάφυλλα αποκτούν αυτήν την απόχρωση. 


Όταν ανθίζουν την άνοιξη έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και γίνονται μαύρα το καλοκαίρι.


Οι ντόπιοι τα θεωρούν σύμβολο μυστηρίου, ελπίδας και πάθους, αλλά και θανάτου και άσχημων μαντάτων. Το είδος απειλείται με εξάλειψη απ' όταν οι κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν από το "παλιό" Χαλφέτι στα 1990, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα Birecik.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Η ακουστική στο θέατρο της Επιδαύρου


Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων.

Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Έλληνες είχαν διαρρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων.
Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, και διαύγεια του θεατρικού λόγου.


Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικές ηχοανακλάσεις επάνω σε στοιχεία του θεάτρου (δάπεδο ορχήστρας, πρόσοψη κτιρίου σκηνής, λογείο), για την εξασφάλιση ενός φυσικού, αυτοδύναμου (παθητικού) μεγαφώνου, που αναπληρώνει τις ενεργειακές απώλειες, κυρίως στα υψηλότερα καθίσματα του κοίλου».
Oι υπολογισμοί τους έδειξαν ότι οι κλιμακωτές θέσεις του θεάτρου λειτουργούν ως ηχητικό φίλτρο, καθώς το σχήμα τους είναι ιδανικό για να καταστέλλει τους ήχους χαμηλής συχνότητας, κύριο συστατικό του θορύβου.

Η διάταξη των θέσεων, που θυμίζει τα πάνελ ηχομόνωσης σε σχήμα αβγοθήκης, φιλτράρει τις συχνότητες κάτω από 500 Hertz, όπως το μουρμούρισμα του κοινού και το θρόισμα των φύλλων.
Η εξασθένιση των χαμηλών συχνοτήτων επιτρέπει να ακούγονται πλουσιότερες οι φωνές των ηθοποιών, που αποτελούνται κυρίως από υψηλές συχνότητες.
Η αφαίρεση των χαμηλών τόνων από τις φωνές δεν δημιουργεί πρόβλημα, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συμπληρώνει τις συχνότητες που λείπουν – ένα φαινόμενο που αξιοποιείται σε ηχεία μικρού όγκου τα οποία ακούγονται στο αφτί πολύ μεγαλύτερα.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η παρουσία κοινού στο θέατρο πιθανότατα θα άλλαζε την ακουστική του με τρόπο που δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, λόγω του περίπλοκου σχήματος και της ανομοιογένειας του ανθρώπινου σώματος.
Υποστηρίζουν όμως ότι τα συμπεράσματά τους για το θέατρο της Επιδαύρου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό σταδίων με καλύτερη, φυσική ακουστική.


Η λέξη Επίδαυρος σημαίνει “Δρα Επί της Αύρας”…

Δεν είναι τυχαία και η ύπαρξη των Ασκληπιείων εκεί, που έχει να κάνει με τον ήχο, την ακουστική, την επίγεια μουσική αρμονία η οποία συγχρονίζεται με την συμπαντική μουσική αρμονία και την ίαση.

Η ακουστική λοιπόν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έχει το αξιοπερίεργο, ότι έτσι όπως ακούγονται καθαρά τα Ελληνικά εκεί, δεν μπορούν να ακουστούν άλλες γλώσσες, υπάρχει δηλαδή κάποιου είδους συντονισμού του ήχου, της Μαθηματικής Ελληνικής γλώσσας, του χώρου και της ακουστικής,
 και αυτό γιατί η Ελληνική γλώσσα είναι μουσική γλώσσα.


Γνωστή δε η σχέση μεταξύ μουσικής αρμονίας και των μαθηματικών και των μαθηματικών με την αρμονία του σύμπαντος, όπως επίσης γνωστό είναι ότι στην αρχαία Ελλάδα η μουσική, η αριθμητική η γεωμετρία και η αστρονομία ήταν αδελφές επιστήμες.


Πηγή : alexiptoto.com

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ανακύκλωση

Οι μαθητές της Δ' και Ε' τάξης του σχολείου μας πήραν μέρος στο πρόγραμμα "Ζωή χωρίς σκουπίδια" που διοργάνωσε το Βιωματικό σχολείο.


Στην τάξη δημιουργήσαμε γωνιά με κάδους που κατασκευάσαμε και διακοσμήσαμε.


Δημιουργήσαμε θεατρικά κείμενα και τα παίξαμε στην αυλή του σχολείου.


Φτιάξαμε εφημερίδα με θέμα την ανακύκλωση.


Κατασκευάσαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και παίξαμε μ' αυτό.



Ανοίξαμε 8 λακκούβες, φυτέψαμε σκουπίδια και τοποθετήσαμε ταμπελίτσες ώστε να ξέρουμε τι υλικά έχουμε θάψει στην κάθε θέση. Μετά από 1 μήνα ανοίξαμε για να δούμε την κατάσταση των σκουπιδιών.


Φτιάξαμε το δικό μας λίπασμα...


...και μετά φυτέψαμε λουλούδια.


Από παλιές εφημερίδες φτιάξαμε χαρτί.


Δημιουργήσαμε αφίσες για την ανακύκλωση...


Και τέλος μαζέψαμε καπάκια και πήραμε μέρος στην μεγάλη γιορτή των LEVADISTAS.


Για την προσπάθειά μας κερδίσαμε το α' βραβείο που ήταν ένας διαδραστικός πίνακας.
Μα πάνω απ' όλα κερδίσαμε πολλά μαθαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να ανακυκλώνουμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον με κάθε τρόπο!!!


Ευχαριστούμε το "Βιωματικό σχολείο για την προσφορά του!!!

Οι μαθητές της Δ' και Ε' τάξης


  Η Διευθύντρια, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 9ου Δ.Σ. Λιβαδειάς  ευχαριστούμε θερμά το Βιωματικό Σχολείο και ιδιαίτερα τις κ. Γούλα Ιουστίνα, Καλαποδά Μυρτώ και Ντίνη Βάλια  για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές μας μέσα από το πρόγραμμα «Ζωή χωρίς σκουπίδια» να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της ανακύκλωσης, αλλάζοντας έτσι στάση ζωής. Επίσης σας ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά του διαδραστικού πίνακα, κάτι το οποίο ήταν απολύτως απαραίτητο για τον εξοπλισμό του σχολείου μας. Ελπίζουμε στη μελλοντική συνεργασία μας και την επόμενη σχολική χρονιά.