Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Καλώς ήρθατε στον παράδεισο...


Η Αλόννησος, κοινώς Λιαδρόμια (η),  βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Χωρίζεται από τη Σκόπελο νοτιοδυτικά με τον πορθμό Αλοννήσου και βορειοανατολικά από τη νήσο Πελαγονήσι με τον πορθμό Πελαγονησίου. Ο όρμος Πατητήρι αποτελεί το επίνειο της νήσου, όπου και συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Βόλο, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και τη Θεσσαλονίκη.

 




Το όνομα Αλόννησος δόθηκε επί Όθωνα, το 1838, με πρόταση του τότε Υπουργείου Εσωτερικών σε αντικατάσταση του προηγουμένου ονόματος Λιαδρόμια ή Ηλιοδρόμια.

 



Από μετέπειτα έρευνα αυτό διαπιστώθηκε ως λάθος δεδομένου ότι κατά την αρχαιότητα ήταν άλλη η Αλόννησος. Παρά ταύτα αυτό δεν άλλαξε και το όνομα παραμένει ως έχει για τη συγκεκριμένη νήσο, όπου κατά τους αρχαίους Έλληνες λέγονταν "Ίκος".



Σε χάρτη που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1690 o Φραγκισκανός μοναχός και χαρτογράφος Βιντσένζο Μαρία Κορονέλι από τη Βενετία, την αναφέρει ως Λιδρόμι ενώ παράλληλα απεικονίζει ένα νησί στα βορειοανατολικά της Σαμοθράκης ως Ολόνησο, στην τοποθεσία που αντιστοιχεί στη νησίδα Ζουράφα. Ωστόσο η τοποθεσία της αρχικής Αλοννήσου πιθανώς και να προέρχεται από το αρκετά πιο κοντινό νησί της Κυρά Παναγιάς προς τα βόρειοανατολικά.

 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου