Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ταξίδι στον κόσμο

Ο «μοναχικός» Turnip Rock στη λίμνη Huron είναι ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία αλλά και ένα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο, καθώς το παράξενο σχήμα του που θυμίζει γογγύλι (turnip=γογγύλι) αλλά και η βλάστηση που υπάρχει στη βραχώδη επιφάνειά του εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.
Δεσπόζει «ολομόναχος» στο κέντρο μιας από τις πέντε μεγαλύτερες λίμνες της Βόρειας Αμερικής στην πολιτεία του Μίσιγκαν και διαμορφώθηκε από το λιώσιμο των πάγων προς το τέλος της εποχής των παγετώνων.



Ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία αποτελούν οι καταρράκτες Bruar στη Σκωτία.


Η λίμνη Sorvagsvatn αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία στον κόσμο.
 Βρίσκεται πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και η θέση της πάνω στους βράχους την κάνουν να μοιάζει ότι αιωρείται! Καλύπτει μια έκταση 3,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Νήσων Φερόε, μια ομάδα από 18 νησιά στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.



Semuc Champey Pools, Γουατεμάλα


Pamukkale, Τουρκία. Το αποκαλούμενο «κάστρο από βαμβάκι» είναι μια φυσική τοποθεσία στην επαρχία Ντενιζλί στη νοτιοδυτική Τουρκία. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στη γειτονική χώρα, όπου ανάμεσα φυσικές ασβεστολιθικές αναβαθμίδες συγκεντρώνονται καταγάλανα νερά, δημιουργώντας μικρές φυσικές πισίνες. Το 1988 η περιοχή συμπεριλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Huanglong Pools, Κίνα. Η εικόνα και μόνο είναι αρκετή για να θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε σε έναν μικρό επίγειο παράδεισο. Η περιοχή Huanglong βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας και είναι γνωστή για τις πολύχρωμες αλλεπάλληλες πισίνες που σχηματίζονται από τις εναποθέσεις ασβεστίτη που «κατακάθονται» στα νερά που φτάνουν εδώ από τις χιονισμένες βουνοκορφές. Γαλάζιο, γαλάζιο, γαλάζιο…


 Baishuitai Pools, Κίνα. Οι λευκές «ταράτσες» με νερό στους πρόποδες των βουνών Haba Snow είναι αποτέλεσμα της συνεχούς απόθεσης του ανθρακικού ασβεστίου που περιέχεται στο νερό της παρακείμενης πηγής. Το νερό τρέχει κατά μήκος της πλαγιάς του βουνού, δημιουργώντας την εντύπωση ότι λευκά «κύματα» σκαλίστηκαν επιμελώς στη βάση της οροσειράς από κάποιον επιδέξιο γλύπτη.


Το περίφημο Horseshoe Bend είναι ένας «μαίανδρος» από ψαμμίτη που δεσπόζει στο Γκραν Κάνυον στην Αριζόνα και περιβάλλεται από τον ποταμό Κολοράντο.




Πάρκο Γέλοουστοουν, ΗΠΑ. Το Εθνικό Πάρκο είναι από τα καλύτερα φυσικά θαύματα στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας. Το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του κόσμου έχει έκταση 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται στο Γουαϊόμινγκ και μπορείτε να δείτε εκεί τα πιο γνωστά γεωθερμικά φαινόμενα του κόσμου.


Pantanal, Βραζιλία. Αν έχετε καημό στη ζωή σας να πάτε για σαφάρι τότε αυτός είναι ο τόπος σας. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους στον κόσμο με πλούσια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας κι επίσης είναι ίσως η πιο άγρια περιοχή του πλανήτη. Θα συναντήσετε τα περισσότερα ζώα στη Λατινική Αμερική. 

Μια γαλάζια λίμνη μέσα σε ηφαίστειο! Στο νησί Λανζαρότε των Κανάριων Νήσων το Los Jameos del Agua αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα και παράδοξα συνάμα, καθώς πρόκειται για μια γαλάζια λίμνη που δεσπόζει στο κέντρο ενός ηφαιστείου και δημιουργήθηκε από την έκρηξη του La Corona αρκετούς αιώνες πριν. Η εσωτερική αυτή λίμνη αποτελεί μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό, ενώ η κατάρρευση της οροφής αφήνει το φως να μπει στο εσωτερικό δημιουργώντας ακόμα ωραιότερες εικόνες.


Εθνικό Πάρκο Zhangjiajie, Κίνας.


Η λίμνη Powell είναι μια δεξαμενή του ποταμού Colorado και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη τεχνητή δεξαμενή στις ΗΠΑ, η οποία έχει 30 km³ νερού όταν είναι γεμάτη.



Το πέτρινο δάσος στη Σιβηρία μόλις 300 χλμ. από τον Αρκτικό Κύκλο, ονομάζεται και πέτρινο δάσος του Λένα. 


Σε ύψος 1.639 μέτρων, στην κορυφή ενός ηφαιστείου στο νησί Flores της Ινδονησίας, σχηματίζονται τρεις εκπληκτικές λίμνες μοναδικής ομορφιάς και διαφορετικών χρωμάτων. Οι λίμνες Tiwu Ata Polo, Tiwu Nuta Muri Koo Fai και Tiwu Ata Mburpu βγαίνουν σε διάφορες αποχρώσεις του βαθύ κόκκινου, καφέ, πράσινου και μπλε, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την αλλαγή της περιεκτικότητας τους σε άλατα.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου